Nick Vujcic

Március 13-án huszonöt felső tagozatos diákunkkal részt vettünk a budapesti Papp László Arénában Nick Vujcic, a karok és lábak nélkül született motivációs tréner előadásán. A rendezvényt a Nem Adom Fel Alapítvány szervezte kifejezetten általános és középiskolás diákok számára.

A program kereteként a Nemadomfel Együttestől hallottunk néhány dalt. Az Együttes egy integrált zenekar, amely professzionális hang- és fénytechnikával, modern hangzásvilággal és elgondolkodtató dalszövegekkel méltán ér el nagy sikereket a fiatalság körében. A csapat különlegessége, hogy szólistái kivétel nélkül valamilyen fogyatékossággal (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott ill.  látássérült) élnek.

Nick Vujcic angol nyelvű, tolmácsolt előadásának fő témája az iskolai bántalmazás volt. Nick személyes élményei alapján hitelesen tudott beszélni arról, milyen érzés célpontnak lenni, amikor gúnyolják és kirekesztik az embert olyan fogyatékosságai miatt, amelyekről nem tehet. Ugyanakkor bátorította a hallgatóságot arra, hogy „soha ne adjuk fel”, azaz semmilyen hátrány nem végleges és nem leküzdhetetlen, igenis merni kell „nagyot álmodni”, nagy célokat kitűzni az életben, amelyeket hittel és kitartással el is lehet érni. Mindenkinek vannak jobb és nehezebb napjai és korszakai, de minden tapasztalatot, a nehézségeket is fel lehet használni arra, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle.

Nick külön kitért a végső elkeseredés, az öngyilkosság gondolatára is. Megosztotta azt a saját tapasztalatain alapuló meggyőződését, hogy a körülményeinket, a minket körülvevő „gonosz világot” csak úgy tudjuk apránként megváltoztatni, ha MI magunk változunk és erősen elhatározzuk, hogy MI nem gúnyolódunk, MI nem „cikizünk” másokat és MI nem viselkedünk úgy, hogy másokat kétségbeesésbe hajszoljunk. Ezzel a hozzáállással találhatunk igaz barátokra, megtartó emberi kapcsolatokra, amelyek átsegítenek a nehézségeken és támogatnak abban, hogy megvalósítsuk álmainkat.

Az erre való törekvésre az előadás végén felállva közösen ígéretet is tettünk.

Nick Vujcic előadása, a vele való találkozás hatása nem azonnali és látványos, sokkal inkább az emberi szív mélyén történik és hosszú távon hat. Hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk ennek a találkozásnak, és azt kívánjuk mindannyiunknak, hogy mi is megtapasztalhassuk azokat a csodákat, amelyekről Nick Vujcic élete példájával tanúságot tett.